Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Tapuit

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Gekraagde roodstaart

Geen broedsel

Visarend

Exclusief

Boerenzwaluw

Toon alle blogs & vlogs
The Barn Owl Trust

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

Daar komen wij de kast voor uit!

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | vrijdag 27 juni 2025 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 128x

Als de kerkuilen zaterdag geringd gaan worden is de oudste 51 dagen oud en de jongste 46 dagen oud, ik ben heel benieuwd hoe de conditie is van “onze Daltons” Het heeft ze aan niets ontbroken en zij hebben dan ook een prima start doorgemaakt. Tip lees het ringblog zaterdag of zondag van Mark.
MM

Wie is die man

Wij nodigen de Beleef de Lente kijkers van harte uit om zaterdag rond de middag vooral live mee te luisteren en te kijken. Uiteraard zullen wij regelmatig een update geven tijdens de ringsessie of als wij weten hoe laat de ringer Henk aanwezig is. Het kerkuilen ring seizoen is volop bezig dus we kunnen nu nog niet vertellen hoe laat precies, we verwachten tussen 12:00 en 13:00 uur. Er gaan geruchten dat er zelfs een vlog  gemaakt gaat worden van het ringen, ik zal in ieder geval zorgen dat mijn haar goed zit!

Geslachtsbepaling

Vanaf zeven weken is het mogelijk om het geslacht van het jong vast te stellen. Ringers kijken daarvoor naar de buitenste bandjes van handpen 8, 9 of 10.  Zijn de aan een gesloten bandjes smaller dan 7,5 mm dan is het een man, zijn ze breder dan 7,7 mm, dan is het een vrouw.

Oefenen met vliegen

Aan het begin van de achtste week vinden meestal de eerste vliegoefeningen plaats op het nest en in de naaste omgeving. Het eerste kuiken is woensdag acht weken oud. En inderdaad, er wordt veelvuldig geoefend. Tegen het einde van de negende week is het gebruikelijk dat een jonge kerkuil redelijk goed vliegt en voor kortere perioden zelfs naar buiten gaat. Dit gaan we binnenkort dan hopelijk meemaken.

Broers en zussen voeren

Als de nestkast zich in een schuur bevindt, gaan jongen vaak in de nok zitten blazen, Daar krijgt hij dan zijn voedsel. Wanneer het jong verzadigd is, neemt het de prooi in ontvangst van de ouder en brengt deze naar zijn broers of zussen die zich nog op de nestplaats bevinden. Wij kunnen dit straks uiteraard volgen op de prachtige beelden van de hooibalen.

Spelen met eten

In deze periode zoeken de jonge kerkuilen naar een roestplaats om daar gezamenlijk de dag door te brengen. Maar ’s avonds zijn ze weer op het nest te vinden om voedsel te ontvangen. Wanner de jongen verzadigd zijn gaan ze spelen met de muizen of ander nestmateriaal. Ze doen dat  door afwisselend de muis of materiaal vast te pakken en weer los te laten. Ze gebruiken daarbij alleen hun klauwen. In de negende week bespringen de jongen de dode muis en ‘vangen’ het met beide klauwen. Dit spel is ook te zien met takken of ander nestmateriaal. 

 

 

 

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs
OSZAR »